Blog Archief

Elke maand komt er een nieuwe blog of vlog uit over een actueel onderwerp in de wereld van werk. Hieronder vind je de blogs uit 2017. Wil je dat we je attenderen zodra er een nieuwe blog of vlog uit is, abonneer je dan – gratis – op de blog alert door hier je e-mailadres achter te laten.

Feedback geven: 12 praktische tips
Feedback komt vaak over als kritiek. Niet als je het goed doet. In deze blog 12 praktische tips voor het geven van feedback.
Meanderende loopbaanpaden
Bij loopbaanpaden denk je gauw aan ladders of trappen, steeds hogerop, promotie. Het kan ook anders: kronkelend, meanderend. Omarm het!
Wat is blended leren en hoe kun je het slim inzetten?
Waarom richten op online of offline leren? Blended leren heeft de toekomst. Lees alles over deze vorm van leren en hoe je het slim kunt inzetten.
Gebruik jij al skillspaspoorten?
Een traditioneel cv is een achteruitkijkspiegel. De kans op een goede match is groter als je selecteert op vaardigheden. Een prominent profiel op het cv is al een hele verbetering, maar als je echt naar het next level wil, dan ga je werken met een skillspaspoort. Geeft meer kans op succes en is een prima start om zelf regie te nemen over leren, ontwikkelen en presteren.
Online leren vraagt fundamenteel andere aanpak dan klassikaal leren
Online is echt anders dan live. Trap niet in de valkuil dat je een leerprogramma ongewijzigd doorzet naar een onlineversie. Digitaal werken kent zijn beperkingen. Je wilt toch geen recept voor uitputting aan het eind van de training? Hoe dan wel? Vijf waardevolle inzichten voor het online (her)ontwerpen van een training.
Persoonlijk ontwikkelbudget: eindelijk eigen regie?
Een persoonlijk budget geeft werkenden de regie over hun eigen leren en ontwikkelen. Betekent dat vrijheid-blijheid? Nee, het instrument werkt alleen als werkgever en werknemer goede afspraken daarover maken. Drie belangrijke inzichten voor werkgevers.
‘Onboarding’: het nieuwe inwerken
Steeds meer grote bedrijven tuigen een 'onboarding' programma op voor nieuwe medewerkers. Wat hebben kleinere werkgevers daaraan? 5 waardevolle inzichten
Maatwerk betekent: maatwerk
Bedrijven experimenteren met een ‘4+1’ werkweek: vier dagen werken voor klanten en de vijfde dag werken aan jezelf. Die opzet lijkt goed voor de productiviteit, zelfontwikkeling, motivatie en werk-privé balans. Moet iedereen dan overstappen op dit model?
Geen ervaring? Juist dan geschikt!
Krijg je als werkgever een vacature niet ingevuld, ga dan eens omdenken. Om wat voor functie of rol gaat het en wat moet de kandidaat in huis hebben? Denk aan vaardigheden, sterke kanten, karaktereigenschappen, attitude - en minder aan diploma’s en ervaring. Dat vergroot de kans op een goede match.
De werkgelukbrenger: de nieuwe excuustruus?
ING introduceert in haar nieuwe cao werkgelukbrengers. Zes kritische kanttekeningen bij dit fenomeen. Waak voor de excuustruus!
De toekomst is een uitdaging. Is je personeel ‘klaar om te wenden’?
Mensen maken het verschil in organisaties. Enig idee hoe wendbaar je personeel is? In deze blog geef ik 7 thema’s (adviezen) om de wendbaarheid van medewerkers te vergroten. Zodat ze klaar zijn om overstag te gaan!
Online leren: de do’s en don’ts
Bedrijven hebben e-learning massaal omarmd. Maar er zijn ook valkuilen. Leer van hun ervaringen! In deze blog schets ik 7 valkuilen en hoe je die kunt vermijden.
Hoezo moeilijk aan personeel te komen?
Veel werkgevers verzuchten dat er geen personeel te krijgen is. Hoezo niet? Vergroot en verdiep de vijver waarin je vist door ‘out-of-the-box’ oplossingen.
Wat kun je doen om medewerkers te binden en boeien in een krappe arbeidsmarkt?
Onderscheid je als werkgever door te investeren in de werkbeleving van medewerkers. In deze blog geef ik je 5 waardevolle handreikingen voor een onderscheidende Werk Deal-Plus.
Binnenhalen van Talent
Als je talent wilt binnenhalen ontkom je er niet aan ook moderne technologie in te zetten. In dit artikel geven we je enkele handreikingen.
Onbeperkt aantal vakantiedagen als arbeidsvoorwaarde
Trend onbeperkt aantal vakantiedagen als arbeidsvoorwaarde. Te mooi om waar te zijn - en dat is het dan ook! Flexibel werken, OK, minder regels, OK.
Werk op maat
Word vormgever en regisseur van je eigen werk: 15 beproefde ‘slimme sleuteltechnieken’
Gelijk loon voor arbeid van gelijke waarde
Initiatiefwet leidt tot onnodige complexiteit: de loonkloof tussen vrouwen en mannen kan ook anders worden gedicht
Werk op maat: hoe algoritmen de arbeidsmarkt gaan bepalen
Je bent op zoek naar nieuw werk en logt in op het Werk-Op-Maat platform. Dat vraagt wat voor werk, rol[...]
KPI’s: valkuil of steun in de rug?
KPI's werken vaak niet. Vijf valkuilen bij prestatiesturing op basis van KPI's met de lessen die daaruit zijn te leren.
Aandacht voor uw strategisch risico!
Pleidooi voor HRM-commissie RvC/RvT: HRM in de boardroom
Prestatiesturing maar dan anders
Zes elementen voor innovatie van performance management
Hoe beloon je toppers
Hoe beloon je toppers naar toegevoegde waarde?De markt verandert in hoog tempo. Dat dwingt bedrijven tot aanpassen van hun producten[...]
Sleutelen aan functies
Reflecties op de effectiviteit van job engineering