Bedrijven experimenteren met een ‘4+1’ werkweek: vier dagen werken voor klanten en de vijfde dag werken aan jezelf. Moet iedereen dan overstappen op dit model?

Bedrijven met jonge professionals experimenteren met een ‘4+1’ werkweek: vier dagen hard werken voor klanten en de vijfde dag een lege agenda. Een dag om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, een eigen onderneming te starten, coaching op te pakken, een inspirerend boek te lezen, te ontspannen of er gewoon te zijn voor wie je lief is. Die ‘4+1’ opzet lijkt goed voor de productiviteit, motivatie, werk-privé balans en zelfontwikkeling. Moet iedereen dan overstappen op dit model?

Nee. Het is natuurlijk goed om te laten zien dat er ook heel andere structuren mogelijk zijn dan die waaraan we gewend zijn. De vaste structuur ‘van 9 tot 5’ heeft zijn langste tijd gehad. Maar we moeten niet in de valkuil stappen van een andere vaste structuur. Het is nu hoog tijd om door te pakken. Het toverwoord daarbij is: maatwerk! Denk na over wat voor jouw bedrijf, voor jouw werknemers de beste persoonlijke ‘WerkDeal’ is!

De 4+1 opzet nader bekeken

Een aantal innovatieve bedrijven hebben de 4+1 structuur omarmd: vier dagen werken, de vijfde dag vrij - voor jezelf, voor je eigen ontwikkeling. Voor de duidelijkheid: de 4+1 structuur betekent fulltime werken, geen vierdaagse werkweek (ook geen 4 x 9 uur).

De motieven van die bedrijven verschillen aanzienlijk:

  • streven naar hogere productiviteit door meer focus op de werkdagen en verplaatsing van privé-afspraken naar de vijfde dag;
  • invoeren met het oog op efficiënter werken: korter en minder vergaderen, telefonisch vergaderen, kunnen kiezen voor ongestoord werken op stilte locaties (kan ook thuis zijn);
  • een serieuze boost geven aan zelfontwikkeling, waarbij de medewerker zelf zijn doelen bepaalt;
  • meer aandacht geven aan teamontwikkeling via maandelijkse teambijeenkomsten op de vijfde dag;  
  • medewerkers met een overvolle werkweek een dag per week gunnen waarin zij zelf de regie hebben over hun agenda;
  • bieden van kansen op zelfstandig ondernemerschap;
  • bieden van mogelijkheid tot oriëntatie op een ander beroep of een andere functie of rol;
  • mogelijk maken van vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie; en (last but not least)
  • bijdragen aan een betere werk-privé balans

Behoefte aan flexibiliteit werkt bij iedereen anders

De Nieuw-Zeelandse vermogensbeheerder Perpetual Guardian experimenteerde met de 4+1 opzet en met succes. Frappant detail: een aantal medewerkers omarmden het idee, maar kozen uiteindelijk toch voor vijf dagen korter werken in verband met de zorg voor kinderen. Zo zijn er veel meer persoonlijke oplossingen denkbaar:

  • keihard buffelen tijdens het drukke seizoen van januari t/m april, waar dan wel een zomervakantie van twee maanden tegenover staat (accountants);
  • volledig variabele werktijden in verband met zorgtaken en acceptabele reistijden (buiten de spits reizen) die ook per dag kunnen verschillen;
  • een eigen deal sluiten over de invulling van zelfontwikkeling: in de vorm van een sabbatical, een tweejarige deeltijdstudie MBA, een tijdelijke (gedeeltelijke) vrijstelling van werk om te kunnen experimenteren of voor vrijwilligerswerk of voor andere rollen als bestuurder, toezichthouder, docent, vrijwilliger;
  • een contract waarbij een medewerker wordt beoordeeld op de verwachte output bij de functie en niet op het aantal gewerkte uren, gewerkte dagen en ook niet op het aantal opgenomen vakantiedagen, etc. 

Werkgevers: maak maatwerk mogelijk

Het bieden van mogelijkheden om tegemoet te komen aan de ambities van je werknemers kan jouw bedrijf maken tot een heel aantrekkelijke werkgever. Het biedt je bedrijf ook mogelijkheden om je te profileren als maatschappelijk betrokken: denk aan de mogelijkheid om die ene dag in te zetten voor vrijwilligerswerk. 

Zelfstandigen vinden het fantastisch om baas te zijn over hun eigen agenda. Veel werknemers zijn ook op zoek naar meer vrijheid, meer eigen regie, kortom: maatwerk. 

Dus werkgevers: denk na! Laat zien wie je bent en wat voor soort persoonlijke deals bij jullie mogelijk zijn. Maak duidelijk dat medewerkers een persoonlijke WerkDeal kunnen sluiten en leg geen vaste structuur op. Geen 9-tot-5 en ook geen 4+1. Organiseer vanuit behoeftes en maak behoeftes niet ondergeschikt aan de structuur!

Ben je als werkgever geïnteresseerd in het bieden van maatwerk, maar heb je nog twijfels of vraag je je af hoe je ‘persoonlijke WerkDeals’ het beste kunt aanpakken?

Neem dan contact met me op. Samen kunnen we kijken welke aanpak het beste past bij jouw bedrijf en medewerkers. 

Benieuwd naar wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen?