Wendbare organisatie

Een paar jaar geleden sprak ik de eigenaar van een kledingzaak. Ik vroeg hem welke rol web-verkopen speelden in zijn bedrijfsvoering. Zijn reactie verbaasde me: ‘Helemaal geen. Mensen willen toch altijd kleren eerst passen voor ze die kopen.’ De man is nu out-of-business. Zara, Zalando, Ali-Express niet. Het is fantastisch als jouw bedrijf al 150 jaar bestaat. Maar ik hoop voor je dat je dan wel met je tijd bent meegegaan. Anders is je horizon wel erg kort!

De markt verandert snel. Hoe speelt jouw organisatie daarop in?


Veranderingen kunnen snel gaan. Dat zie je aan internet. Kijk wat dat betekend heeft voor boekhandels, voor accountantskantoren, voor kranten en reclamemakers, voor…  Veel bedrijven hebben hun businessmodel grondig moeten herzien de afgelopen tien jaar. Om competitief te blijven, moet je weten wat je klanten beweegt en wat zij willen. 

 Jouw bedrijf moet een goede neus hebben voor trends en die vertalen naar jullie business. Dat vraagt een wendbare en flexibele organisatie. En dus ook om medewerkers die flexibel kunnen zijn. ‘Zo doen wij dat nu eenmaal’ kan echt niet meer. Darwin zei al: “Het zijn niet de sterksten of slimsten die overleven, maar diegenen die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving”. Bedenk: medewerkers kunnen alleen maar flexibel zijn als ze daartoe in staat gesteld worden én daarvoor de ruimte krijgen. 

 Niet voor alle medewerkers is het vanzelfsprekend dat ze nieuwe uitdagingen aan kunnen gaan. Dat ze kunnen omgaan met onzekerheid. Dat ze durven vertrouwen op hun eigen probleemoplossende vermogen. Dat kun je ze wel leren.  

 Wie richt in jouw bedrijf continu de blik naar buiten? Wie heeft een feilloze neus voor trends in de markt en weet die te vertalen naar jullie business? Wie weet wat jouw klanten drijft, waar zij mee worstelen, wat zij morgen willen? Is jouw werkorganisatie flexibel genoeg om snel in te kunnen spelen op veranderingen? Durven jullie te kiezen uit kansen en ‘ervoor te gaan’? Is jullie mindset gericht op continu ontwikkelen, experimenteren en leren (ook van fouten)? 

Hoe vergroot je de flexibiliteit van je organisatie? Denk eens na over het volgende:

  • 1
    Agendeer ‘de blik naar buiten’: vraag consequent welke trends je medewerkers opvallen. En vraag ook naar ideeën die ze hebben wat dat voor jullie bedrijf zou kunnen betekenen.
  • 2
    Houd nieuwkomers in jouw branche scherp in de gaten. Wat doen zij anders? Hoe reageren klanten daarop? Is het zinvol om daar zelf ook iets mee te doen?
  • 3
    Is het lerend vermogen van je organisatie in orde? Deelt men kennis? Krijgen je medewerkers de ruimte om te experimenteren? Vraag je feedback aan je klanten?
  • 4
    Is je personeelsbestand voldoende flexibel, zodat je kunt op- en afschalen als het werk daarom vraagt?.
  • 5
    Wat zou de meerwaarde van strategische allianties en netwerken voor jouw bedrijf kunnen zijn? Kan dat een meerwaarde opleveren bij de dienstverlening aan je klanten?

Is jouw personeel toe aan bijscholing op het punt van flexibiliteit?

Moet jouw organisatie beter leren inspelen op feed back, zowel van intern als extern? Moet het lerend vermogen van jouw bedrijf een boost krijgen?

En heb je daar een brede blik van buiten en hands-on ervaring bij nodig? Neem dan contact met me op. Samen kunnen we kijken hoe Kager-159 Works jou kan helpen.